#38 Tekniken du behöver för att driva en medlemstjänst

Det finns mängder av prylar, program och tekniska lösningar på marknaden som du kan använda när du ska driva din medlemstjänst online. VideoredigeringJag har integerar mailchimp med min wp-sida. Det gör att jag samlar in epostadresser via freebies på min hemsida som landar i mailchimp taggade och klara. Varje dag kommer det in nya personer på epostlistan på det här sättet utan att jag aktivt delar freebies. Det beror på den googleannonsering vi satt upp för Funka med adhd. För att hemsidan ska funka för att generera leads behöver vi ha trafik till den, besökare. Det kan lösas på olika sätt och betalt sätt ökar takten. 

Mailerlite var ett roligare och snyggare system att jobba i men hade mkt sämre uppföljning. 

Både mc och mailerlite har gratisnivåer. Mailchimp har gratis upp till 2000 prenumeranter och det klarar du dig ju på ett tag. 

För Solopreneur använder jag Newzenler

Webbplats

Jag har två webbplatser. För funka med adhd har jag wordpress med ett tema inom Thrive Themes. Jag använder one.com som webbhotell. Jag har inga stora krav på ett webbhotell så jag kan inte säga om det är ett bra alternativ eller inte men det har funkat bra för oss. 

Jag är alltså medlem i Thrive Themes och de skapar en massa program och funktioner för att optimera wp-sidan för konvertering. Jag använder några av dem. Eftersom det finns så många möjligheter i deras system så är det inte helt enkelt att använda men man kan göra fantastiskt snygga saker. Men gå inte in på Funka med adhd och kolla in min webb där för den är verkligen inte ett fantastiskt exempel. Det står på att göra listan att ge den en make over. Men för nu så duger den. 

Jag kan rekommendera wp om du vill ha en hemsida som du lätt kan anpassa själv utifrån de tema du valt. 

Min andra webb är solopreneur.nu och där har jag övergett wp till förmån för newzenler. Det är så mycket lättare att jobba med hemsidan i nz jämfört med wp tycker jag. Jag är helt nöjd med att ha flyttat in på nz för Solopreneur. Nu har de dessutom kommit med en bloggfunktion vilket var det sista stora jag saknade från wp. NZ är inte lika sofistikerat som allt jag kan få med Thrive themes på min andra wp men det spelar ingen roll för jag har på riktigt inte varken tid eller energi att använda alla funktioner som finns där. Jag kommer inte att sälja mer eller nå ut till fler genom att lägga galet mkt tid där och därför räcker nz för mina behov. Vi måste vara kostnadseffektiva eller hur? Inte lägga tid på sådant som inte utvecklar vårt företag. Och jag är inte kvinnan som älskar detaljer och jag är inte noggrann. Tillräckligt bra det är mitt mantra. Sätt igång och gör och sedan ut med det! SÅ! 

Jag har flera gånger övervägt att flytta från wp till nz även på funka med adhd men vi orkar inte göra det jobbet just nu. 

Kursportal

Jag använder två kursportalen Thinkific och Newzenler. 

Jag har använt Podia och Teachable också. Jag har hela medlemsklubben för Funka med adhd i Thinikific och där blir vi nog kvar. 

För Solopreneur använder jag NewZenler. 

Zoom för webinar

Ecamm live streama till Youtube

Handbrake för att komprimera stora filer

Vimeo för att lagra videos 

Videoinspelning och redigering

För flera år sedan köpte jag Camtasia som videoredigeringsprogram och för att spela in mig själv, skärmen eller mig själv som en liten bild i en presentation. Jag försökte först med Imovie eftersom jag är en macare men det gick verkligen inte. Jag förstod mig inte på programmet då och jag gör det fortfarande inte. Men om du har mac och får det att funka så är ju Imovie ett bra alternativ för redigering eftersom det ingår i macen. 

Camtasia funkar för både pc och mac. Det är enkelt att använda, jag kan göra den redigering jag vill med text och bild, ingångar och utgångar och lite rörelser på olika sätt. Lätt att lägga in både video och foton och ljudklipp om man vill det. Jag använder det varje vecka och kan rekommendera det om du återkommande redigerar film eller vill spela in videos där du delar skärm och vill vara med själv i rutan på ett hörn. Det är lätt att exportera i olika format. 

Det finns jättemånga videoredigeringsprogram på marknaden. Jag har inte riktigt hittat ett bra gratisalternativ men det kanske du har förslag på? Och det finns mycket mer avancerade program än Camtasia men det räcker gott och väl för mina behov. Jag får verkligen inte fastna på en massa flashiga effekter för det kommer inte att öka min försäljning eller hjälpa mina kunder mer. Så där gäller det att vara lagom kreativ annars springer tiden iväg till ingen riktig nytta. 

Jag ser nu att Camtasia kostar 244 euro så det har blivit dyrare sedan jag köpte det. 

Ljud

Jag använder alltså macdatorrer och de har faktiskt en rätt bra ljudupptagning direkt från datorn. Det gör att jag många gånger klarar mig med att bara använda datorns inbyggda mic om jag kör livesändningar till exempel. Kopplar jag in mina hörlurar från telefonen, med en äldre kontakt, en sådan där rund, så blir ljudet jättebra av bara det. 

Annars har jag en usb mic som heter Blue Yeti. Jag köpte den för flera år sedan när vi började podda och den har hängt med sedan dess. Då köpte jag den av tre anledningar: den var rekommenderard, hade ett bra pris och var bara att plugga in och använda. Och i och för sig fanns det en fjärde anledning också. Den var snygg! Om jag ska köpa något vill jag gärna att det ska vara snyggt också och funktionellt. En bra kombo. 

Blueyetin kostade runt 1200 kr och var en riktigt bra investering. Lätt att ta med sig om det behövs också. 

Andra ljudhacks som är helt otekniksa är att se till att sitta i ett rum med mycket textilier. Det gör stor skillnad om rummet är kalt eller om det är ombonat. Ljudet blir mjukare och mer dämpats på ett bra sätt när omgivningen är lite vadderad.  

Ljus

Alltså här kommer en favvo. Innan jag skaffade den här så var ljuset alltid ett problem. Att tajma in väder och ljuset utanför var inte alltid lätt. Kanske var det en grådaskig novemberdag utan riktigt dagsljus precis den dagen jag skulle spela in video. För att råda bot på ljusproblemet har jag använt typ allt. Bordslampor, bygglampor (de är svåra att få att funka haha), fönsterljus, lampor på fot från vardagsrummet och så vidare. 

Sedan plötsligt gjorde jag en mindre investering som är värld långt över sin vikt i guld. En ringlampa på fot. Halleljua! I den kan jag sätta fast mobilen för att filma eller fota mig själv. Ja haha det har hänt mer än en gång att jag börjat ta egna foton på mig själv. Lite pinsamt att erkänna det men vad ska man göra när man måste ha foton på bumsen? 

Ringlampan står på govlet och kan justerat högt och lågt. Det finns mindre bordsvarianter också. Den jag köpte kostade runt 900 kr och jag kan ställa in varmt och kalt ljus. Jättebra för mig som ofta är röd i ansiktet haha behöver lite ljus som motverkar det. 

Den är lätt att bära med sig och kom med en praktisk väska. Jag har haft den med ute på kunduppdrag, när jag jobbat tillsammans med min kollega på Funka med adhd och jag använder typ varje dag på mitt kontor för möten, livesändningar, webinar eller bara under vintern när jag behövde en ljusboost. 

Den är värd varje krona och mer därtill. Hejdå dåligt ljus, grynig bild och diverse akutlösningar. 

För övrigt så använder jag de program som ingår i macen; pages, numbers och keynote. Jag har valt bort officepaketet. Min senaste bok skrev jag i ett program som heter Scrivener och det var riktigt bra för att strukturera innehållet. Jag höll på att skrolla ihjälp mig vartefter sidorna blev fler och fler. 

För layouter använder jag oftast Canva betalversionen. Det är enkelt, finns många mallar och diverse annat att använda sig av. Perfekt för mig som inte är något proffs på grafisk form. Mina böcker formgav jag i Istudio Publisher för att indesign var så dyrt. Bildhanteringen gör jag i Pixelmator Pro. Båda programmen är billiga program till macen. Och jag kan ha lite grann spontanshoppat ett quizzprogram som heter Interact. Håller på att skapa min första quizz nu och det känns riktigt skoj! Håll utkik efter det! För att göra enkäter använder jag ett supersnyggt program som heter Typeform. Sååå mkt snyggare än surveymonkey. 

Vad har jag inte? Tja, jag har inga särskilda program för planering av kampanjer eller annat i företaget. Det gör jag i numbers, kalendern i macen, in canva eller på papper. 

Categories: Solopreneurpodden