#37 Kombinera frihet och fluffiga drömmar med kalkyler och beräkningar

I veckan diskuterade vi frihet som entreprenör i mitt och Malin Hammar Blomwalls rum på Clubhouse. Det var många med och det blev också många intressanta perspektiv på frihet. Diskussionen i rummet fick mig att fortsatt fundera över det här med bilden av att driva eget och vägen till att vara egenföretagare på heltid. 

En drivkraft för mig för att starta eget var att jag ville byta livsstil. Jag ville ha mer fria ytor att skapa på i min egen kraft och utifrån min egen förmåga. Och jag ville göra det på ett sätt som gav mig lön som motsvarade den lön jag haft som anställd. Och jag hade en hög lön. 

Så frihet i att vara kreativ är en sorts frihet. Att skapa utifrån sin kompetens och att hitta egna sätt att hjälpa andra på. 

Sedan har vi frihet i tid och rum. Att kunna jobba platsoberoende är det många som drömmer om. Att kunna resa mer och ha jobbet med sig i datorn. Att inte behöva vara på en och samma plats och inte vara det på speciella tider. Frihet kan handla om viljan att styra sin egen tid. Att kunna jobba på kvällen och inte på dagen. Att jobba på helgen men inte i veckan. Eller hur man vill ha det. Att kunna ta ledigt utan att behöva ansöka om ledigt. Att få planera sina ledigheter efter barnens lov.  Att finnas på plats när barnen kommer hem och att hinna gå med dem till skolan på morgnarna. 

Sedan har vi frihet i att jobba lite. Att välja att inte lägga all tid på företaget utan att välja ledighet. Kanske i kombination med att hitta en affärsmodell där du ändå tjänar bra eller helt enkelt välja att downsiza. Att välja mindre pengar, mindre omkostnader men mer ledig fri tid. För det är ju vad fritid betyder. Fri tid. Inte alltid man tänker på det.

En annan sak som kom upp i diskussionen på Clubhouse var friheten att få välja vem man jobbar med. Att kunna säga nej till kunder som inte är en bra matchning för just dig. De där kunderna som det ändå inte blir bra med för att det liksom inte klickar. Där arbetet inte flyter på, det blir många missförstånd och omtagningar. Att kunna säga nej till den typen av jobb för att du inser at det inte kommer att bli bra, för varken dig eller kunden. 

Frihet att kunna välja samarbetspartners. Vilka vill du utveckla ditt företag tillsammans med? Samarbeten där du får energi och kraft framåt. Omge dig av människor som utvecklar dig och som utvecklar ditt företag. Där ni ger och tar. Där inget sker på bekostnad av den andre. 

Frihet att fatta beslut utan att fråga någon annan. Som soloföretagare så frågar du inte om lov för semester, du behöver inte förankra dina idéer med någon annan som ska godkänna dem. Du behöver inte be om att få jobba hemifrån (nu måste väl alla jobba hemifrån, men innan dess), du behöver inte fråga om du får gå tidigare eller om du kan ta en längre lunch. Du har inte riktlinjer för hur mycket du får träna på arbetstid. 

Som soloföretagare är du också fri att till hundra procent stå för det du gör. Du behöver inte leva upp till någon annans värdegrund, någon annans produkter eller tjänster. Du definierar dina egna värderingar och du skapar dina egna tjänster. 

Ja det finns många vinklar på frihet. Och alla de här kommer ju med en till sida också. Kalla det medaljongens baksida eller något annat men allt har två sidor. Minst. 

För med friheten kommer också hela ansvaret. Hur fri är du att välja dina kunder om du inte har några? Hur fri är du att ta ledigt när du inte har tillräckligt med intäkter? Hur fri är du att samarbeta med andra om du inte hittar dem? Hur fri är du att erbjuda tjänsterna som du brinner för om du inte har kunder som också vill betala för dem? 

Så man kan ju fråga sig om entreprenörskapet ibland är inklätt i ett rosa fluff, drömmar som är orealistiska och som bygger på vad vi vill snarare än vad som är möjligt. Men jag tänker att det måste ändå börja med en dröm, en passion, en vilja, en vision. 

Vad jag tänker är det är det inte finns en sak som är sant här. Vi måste hålla många tankar i huvudet samtidigt. 

Vi behöver våra drömmar och visioner för det är utifrån dem vi skapar företag och därmed nytta i världen. Vi behöver få inspireras och känna att allt är möjligt, att vi kan skapa det vi vill om vi bestämmer oss för det. Alla aspekter av frihet som vi går igång på är bränsle för de här drömmarna. Eller om du har någon annan drivkraft, nu har jag valt frihet just i den här diskussionen. Det finns många andra drivkrafter också.  

Jag tror absolut på att drömma stort och att få allt. Jag tror på att vi kan skapa det liv vi vill ha. Det kanske inte går så fort som vi skulle önska och det kan vara en krokig väg dit. Men steg för steg bygger vi det liv vi vill ha. Jag tror inte på mirkaellösningar eller magi men jag tror på kraften i att vara uthållig, att hålla i sin dröm och fortsätta framåt. Jag tror på att vi lär oss hela tiden och att vi kan vara nöjda med våra insatser även om de inte alltid ger de resultat vi önskat i stunden. Jag tror att vi kan lista ut det mesta. Komma på hur vi ska göra genom att utbilda oss, skaffa en coach, gå en kurs, eller vara med i en medlemstjänst, bygga nätverk runt om oss som stöttar. Jag tror att vi kan vara realistiska och orealistiska samtidigt. För jag tror inte på antingen eller. Jag tror att vi kan drömma stort och göra kalkyler. Sträva mot att forma företaget efter vårt liv och vårt behov och ta tillfälliga uppdrag som inte är i linje med det, för att få in pengar här och nu. Vi kan göra det utan att vi har givit upp vår dröm eller vår integritet. Vi balanserar behov på kort sikt och visioner på längre sikt. Vi gör både och. 

Jag tror inte på bilden av soloföretagaren som ligger i hängmattan med laptopen och skriver lite och drar in hundra tusen i månaden. Det finns säkert sådana soloföretagare också men jag kan inte identifiera mig med den bilden. 

Att driva företag är en utmaning. Det är ingen dans på rosor där den ena framgången överträffar den andra. Oftast inte i allafall. Jag har berättat om många av mina erfarenheter av att det inte gick så bra. Att det inte gav de resultat jag önskade. Att jag valt fel, gjort fel eller fattat beslut som i efterhand visade sig vara hmm … obra. Men vi gör också fantastiskt bra saker som ger goda resultat. Vi lär oss. Vi utvecklas. Vi faller och vi reser oss. Vi kör av vägen, harvar i diket ett tag och sedan tar vi oss upp igen. 

Det är företagande för mig. Inte fokus på kampen och slitet utan på utveckligen. Resan där vägen verkligen är mödan värd. Det kanske inte alltid känns så i stunden. Kanske behöver vi bitvis offra saker som känts viktiga för oss. Prioritera och prioritera bort. Och kanske går det ut över de människor vi älskar mest, på kort sikt. Men på längre sikt så visar vi våra barn och vår familj vad som är möjligt. Vi öppnar dörrar som vi inte visste fanns och vi bidrar i världen med något nytt och unikt. 

Och hur tar vi oss till ett företagande på heltid? Det finns inte bara ett sätt, det finns många sätt. Kanske vill du hoppa och satsa allt på ett kort. Ingen anställning, inga uppdrag men en brinnande längtan att var din egen. 

Eller så hittar du sätt att behålla en ekonomisk trygghet, en intäkt som ger dig en grund att stå på. Pengar att köpa mjölk och bröd för. 

Det kan vara som jag, att du jobbar deltid i din anställning samtidigt som du bygger upp ditt företag. Det kan vara att du tar ett timjobb som kräver väldigt lite av din hjärna men som ger stadiga pengar in. Det kan vara att du gör jobb som du egentligen inte vill göra långsiktigt i ditt företag men det ger pengar just nu så du tar dem för att fylla på i kassan. Eller kanske har du sparade pengar som kan tjäna som din ekonomiska trygghet tills du fått firman på rull. Du kanske har en partner som drar in pengar så att familjen klarar sig under en period. 

Du hittar det sätt som passar dig. Du tar kalkylerade risker. Du väger för och nackdelar och du fattar ditt beslut. 

Våra drömmar och visioner måste få möta verkligheten i kalkyler och pengar. Vi kan drömma stort och fluffigt OCH ändå titta på intäkter, kunder och kostnader. När vi kan identifiera rädslor och osäkerhet, bluffsyndrom och tuffa tankar som just det. Tankar som inte för oss framåt. Och vi kan sticka hål på farhågorna genom att räkna på vad vi behöver för intäkter. Räkna på vad familjen har för kostnader. Räkna på vad vi behvöer dra in som minst för att få det att funka. Då blir vi starka.  

För kanske går familjen runt även om du drar in mindre pengar under en period. När du räknar så vet du. Innan dess kan rädslorna ta överhanden. När vi ser alla perspektiven då blir vi fria att agera med rätt underlag. När vi inte duckar information vi inte vill se. Undviker information som vi tänker kommer kullkasta vår dröm. När vi inser att allt som talar mot vårt företag och för vårt företag kan vara sant samtidigt. Alla de perspektiven kan få finnas samtidigt och vi är fria att göra vad vi vill med den informationen. Och med hela bilden kommer vi att fatta ett mer genomtänkt beslut. Inte ett beslut baserat på bara rädslor och inte ett beslut baserat bara på drömmar. Och kanske fattar du ett beslut som du sedan ångrar. Ja, då får du fatta ett nytt beslut. Om du startade ett företag och upptäckte att du inte trivdes med det då kan du söka ett jobba igen. Om du erbjudit tjänster som visade sig vara olönsamma eller inte längre i din riktining som företagare, då ändrar du dig. 

Så att vi kan fortsätta inspireras av våra drömmar för hur vi vill arbeta och hur vi vill hjälpa människor i deras liv. Samtidigt som  vi tar ansvar för den ekonomiska delen av företagandet, särskilt i början när vi startar.  Det är inte antinge eller. Vi kan göra både och. Det är inte bara svart eller vitt. Det är alla nyanser där emellan. Och det finns inte en väg, det finns flera vägar. Det finns inte en väg som är JUST DIN VÄG. Du har många vägar att välja på och ibland kommer du att välja fel. Då får du vända om och ta en ny väg. 

Så låt oss fortsätta drömma och låt oss fortsätta skapa, låt oss fortsätta göra misstag och lära oss, låt oss fortsätta göra kalkyler och ta hänsyn till intäkter och kostnader. Låt oss fortsätta jobba för våra stordåd!

Kategorier: Solopreneurpodden